TAX-I NEWSLETTER

Tax-i 185: Ευνοϊκή φορολόγηση μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών που υπάγονται στο καθεστώς του άρθρου 5Γ

Με τη νέα, υπ’ αριθμ. 2224/2021 Εγκύκλιο η ΑΑΔΕ παρέχει σημαντικές διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ.

Το ειδικό καθεστώς του άρθρου 5Γ προβλέπει απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες/επιχειρηματική δραστηριότητα για περίοδο 7 ετών, των φυσικών προσώπων που επιλέγουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Οι πιο σημαντικές διευκρινίσεις που παρέχει η ως άνω Εγκύκλιος αφορούν τα εξής ζητήματα:

«Νέα θέση εργασίας»

«Νέα θέση εργασίας» υφίσταται σε περίπτωση αύξησης (σε απόλυτους αριθμούς) του αριθμού των απασχολουμένων, κατά την ημέρα που το φυσικό πρόσωπο αναλαμβάνει καθήκοντα στην επιχείρηση  στην Ελλάδα και εφόσον ο (αυξημένος) αριθμός εργαζομένων διατηρείται για τουλάχιστον ένα έτος.

Επίσης αύξηση των θέσεων εργασίας επέρχεται και σε περιπτώσεις απόσπασης ή δανεισμού εργαζομένου από αλλοδαπή σε ελληνική επιχείρηση, η οποία ασκεί το διευθυντικό δικαίωμα στον εργαζόμενο και επιβαρύνεται με την μισθοδοσία του.

Στο καθεστώς του άρθρου 5Γ δύνανται να υπαχθούν και τα μέλη ΔΣ, οι εταίροι και διαχειριστές ΕΠΕ και ΙΚΕ καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποι και εταίροι ΟΕ και ΕΕ για τις αμοιβές που λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που παρέχουν με βάση την ιδιότητά τους αυτή προς τις υπόψη εταιρείες.


Παρακράτηση φόρου

Μισθωτοί: Τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του άρθρου 5Γ οφείλουν να προσκομίσουν την εγκριτική απόφαση υπαγωγής τους στους  εργοδότες τους, προκειμένου η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης να γίνεται μόνο επί του 50% των αποδοχών τους. Η μειωμένη παρακράτηση φόρου μπορεί να γίνει μόνο από τον εργοδότη που αναφέρεται ρητά στην εγκριτική απόφαση και αφορά τις μηνιαίες παρακρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών που διενεργούνται από 1/12/2021 κι εφεξής.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η παρακράτηση φόρου (εισοδήματος) των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του άρθρου 5Γ εξακολουθεί να διενεργείται με συντελεστή 20% στο σύνολο (100%) του εισοδήματος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το εισόδημα που αποκτάται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, φορολογείται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία βάσει του άρθρου 12 παρ. 2 (στ) του ΚΦΕ.

Η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, θα παρέχεται κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, με την οποία θα προσδιορίζεται η οριστική συνολική φορολογική υποχρέωση.


Ελάχιστο ύψος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

Το πραγματικό εισόδημα, επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, είναι το σύνολο του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες ή επιχειρηματική δραστηριότητα του προσώπου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ, συμπεριλαμβανομένου και του 50% του εισοδήματος που απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τέλος, η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης  για τις αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 5Γ που υποβάλλονται μετά την 31η Ιουλίου εκάστου φορολογικού έτους (μετά την 30η Σεπτεμβρίου για το τρέχον φορολογικό έτος 2021) δύναται να εκδίδεται έως την 20ή Φεβρουαρίου του έτους υπαγωγής.



Κατεβάστε το Tax-i σε αρχείο pdf εδώ.