Ένας νέος εργασιακός νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή την 22α Σεπτεμβρίου 2023, ο οποίος εισάγει σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία τόσο με την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/ 1152 όσο και με την προσθήκη νέων διατάξεων.
Οι κυριότερες νέες ρυθμίσεις συγκεφαλαιώνονται παρακάτω:
Δοκιμαστική περίοδος
Κατά τη σύναψη σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου προβλέπεται η δυνατότητα συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου.
Στην περίπτωση σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου η δοκιμαστική περίοδος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/4 της συνολικής διάρκειας απασχόλησης με ανώτατο όριο τους 6 μήνες.
Ενημέρωση εργαζομένων
Ο εργοδότης υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τους εργαζόμενους για τους όρους εργασίας είτε με έντυπο έγγραφο ή με ηλεκτρονικό τρόπο ως εξής:
- Εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη της απασχόλησης για την ταυτότητα των μερών, τον τόπο εργασίας, τη θέση, την ημερομηνία έναρξης, τη διάρκεια, τις αποδοχές και το ωράριο.
- Εντός ενός μήνα από την πρόσληψη για τη λύση της σχέσης εργασίας, την εφαρμοζόμενη ΣΣΕ και το φορέα ασφάλισης.
Παράλληλη απασχόληση
Συμφωνίες ή ρήτρες με τις οποίες ο εργαζόμενος απαγορεύεται να παρέχει εργασία σε άλλους εργοδότες εκτός του ωραρίου εργασίας που έχει συμφωνηθεί με συγκεκριμένο εργοδότη, είναι άκυρες εκτός αν δικαιολογούνται από αντικειμενικούς λόγους, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου, η εργασία σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις ή η αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων.
Σε περίπτωση πολλαπλής ασφάλισης ή πολλαπλής καταβολής εισφορών προσαυξάνονται οι μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές του εργαζομένου.
Η παράλληλη απασχόληση επιτρέπεται με την επιφύλαξη των ισχυουσών διατάξεων περί του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των εργαζομένων.
Κάθε δυσμενής μεταχείριση του εργαζόμενου από τον εργοδότη λόγω παροχής εργασίας σε άλλους εργοδότες απαγορεύεται.
Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα ρυθμιστεί κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης.
Θέματα ΕΡΓΑΝΗ
α) Ανάρτηση όρων εργασίας
Κάθε εργοδότης υποχρεούται να αναρτά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους όρους εργασίας του εργαζόμενου πριν την έναρξη της εργασίας όπως και κάθε μελλοντική μεταβολή τους.
β) Καταχώρηση της αλλαγής ωραρίου και των υπερωριών
Εργοδότες που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας δύνανται να μην καταχωρούν τις αλλαγές ωραρίου και τις υπερωρίες πριν την έναρξη της πραγματοποίησής τους.
Απασχόληση την έκτη ημέρα της εβδομάδας
Εισάγονται δύο εξαιρέσεις ως προς το επιτρεπτό απασχόλησης την έκτη ημέρα της εβδομάδας:
- Σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και πενθήμερο εβδομαδιαίο ωράριο και
- Σε επιχειρήσεις με πενθήμερο σύστημα εργασίας που δεν είναι εκ της φύσεώς τους συνεχούς λειτουργίας αλλά δύναται να λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο επί εικοσιτετράωρης βάσης με εναλλασσόμενες βάρδιες.
Και στις δύο περιπτώσεις η απασχόληση την έκτη ημέρα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις οκτώ ώρες, αμείβεται με το ημερομίσθιο της έκτης ημέρας προσαυξημένο κατά 40% και θα πρέπει να καταχωρείται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ πριν την ανάληψη της εργασίας.
Επίδομα προϋπηρεσίας - Επανεκκίνηση υπολογισμού τριετιών
Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που είχε προσληφθεί πριν από την 14.2.2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί τη 14.2.2012, οπότε και ανεστάλη η συμπλήρωσή της, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά από την 1.1.2024.
Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου, που προσλήφθηκε μετά από την 14.2.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά από την 1.1.2024.
Κατεβάστε το Tax-i σε pdf εδώ.